Wanted – Janne “Nacci” Tranberg – Pekka Lehtinen

Wanted Äänikirja Janne "Nacci" Tranberg

Kuuntele:

Kuuntele teos
Elisa Kirja -palvelussa >>

Kirjan kuvaus

“On jengipomoja ja kuolleita jengipomoja. Ei ex-jengipomoja.”

Vuonna 2010 Interpol nimesi Cannonball-jengin johtajan Janne “Nacci” Tranbergin, 43, etsintäkuulutettujen listalleen. Ennen kuin Tranbergille luettiin vuosien vankeustuomio useista talousrikoksista, hän pakeni maasta ja jäi pitkän pakomatkan jälkeen kiinni vasta lokakuussa 2019. Osa kirjasta on kirjoitettu pakomatkalla ulkomailla.

Nacci erotettiin johtamastaan liivijengistä vuosi sitten. Sitä ennen hän oli näköalapaikalla rikolliseksi määritellyssä kerhossa lähes kaksikymmentä vuotta.

Wanted kertoo kuinka nuori mies Helsingin Oulunkylästä astuu ensimmäisen kerran vankilaan. Nakkikioskiriidan jälkeen hän oli ajanut annoksiaan jonottavien riitakumppaniensa päälle. Tuomio ensikertalaiselle oli 12 vuotta vankeutta viidestä tapon yrityksestä.

Vankilassa Nacci päätyi Cannonballiin, josta tuli keskeinen osa hänen elämäänsä. Kirja ei kaunistele jengielämää vaan kertoo suoraan myös sen pimeästä puolesta: kokaiinia ja amfetamiinia kiskottiin kaksin käsin, kavereita kuoli viereltä – yksi heistä ampui itsensä Naccilta lainaamallaan pistoolilla. Kerho ajoi kaiken, jopa perhe-elämän, ohi.

Nacci Tranberg kertoo tekemistään rikoksista, lusituista tuomioista Suomessa ja muualla sekä paostaan ja etsintäkuulutetun elämästään ulkomailla.

Kirjan on toimittanut MTV:n rikostoimittaja Pekka Lehtinen.

Äänikirjan tiedot

Kategoriat

2 kommenttia artikkeliin “Wanted – Janne “Nacci” Tranberg – Pekka Lehtinen”

  1. Aika jäätävää kuunneltavaa tämä Wanted äänikirja. Kun näitä suomalaisten ex- ja nykyisten rikollisten elämänkertoja on kuunnellut, on käynyt selväksi, että piirit ovat Suomessa pienet ja kaikki nämä tyypit häslää toistensa kanssa. Mutta ennen kaikkea on tullut selväksi se, että jokainen sankari lisää vahvasti omaa väriä mukaan ja tarinat samoista tapahtumista poikkeavat välillä aika paljonkin toisistaan.

    Kannattaa ehdottomasti kuunnella myös Mika Ilmenin äänikirja Immu https://www.aanikirjat.net/aanikirjat/immu-jarkko-sipila-9789522797858/ Siitä saa hyvin perspektiiviä näihin Nacin juttuihin, joskin sekään tuskin on ihan neutraali ja tosi kertomus.

  2. Wanted äänikirja kuuluu tietenkin kaikkien true crimesta kiinnostuneiden kuuntelulistalle jo pelkästään ihan kuriositeettisyistä. Nacci on ollut säheltämässä sen verran paljon Suomen rikospiireissä 2000-luvulla, että hänet mainitaan monissa muissakin äänikirjoissa. Ilmeisen kova kaveri kyseessä, joka ei kuvia kumartele, mutta valitettavan yksinkertaisen kuvan hänestä saa ainakin tämän kirjan perusteella. Ei siis mikään älykäs kuuntelukokemus, joskin kirjaan on Nacista ehkä tarkoituksella maalattu kuva hieman yksinkertaisena tyyppinä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *