Arvokuljetusryöstäjä - Harri Nykänen & Matti Saren - Äänikirja - 9789522895394

Kuuntele:

Kuuntele teos
Elisa Kirja -palvelussa >>
Kuuntele teos
Nextory -palvelussa >>

Kirjan kuvaus

Postiryöstöt, pankkiryöstöt ja lopulta näyttävät elokuvatyyliin tehdyt arvokuljetusryöstöt kuuluivat Matti Sarenin, 46, kansainväliseen rikosuraan. Ystävyyden yhteen sitomaa ryöstöjengiä alettiin kutsua lahden toisella puolella Ruotsin Mafiaksi. Yhden keikan saalis saattoi olla kymmeniä miljoonia kruunuja.

Saren tutustui Ruotsin kuuluisimpiin rikollisiin, jengeihin kuten Helvetin enkeleihin sekä Ruotsissa vaikuttavaan Italian mafian perheeseen. Tutuksi tulivat myös alamaailman ympärillä hännystelleet julkkikset, kuten juuri omat huumehuuruiset muistelmansa julkaissut näyttelijä Mikael Persbrandt.

Saren teki yhteistyötä Kolumbiassa sikäläisen huumekartellin kanssa. Saint-Tropezissa Ranskassa hän pyöritti keikkarahoilla hankittua ravintolaa, jossa mm. Gambinon mafiaperheen johtajan John Gottin poika kävi juhlimassa syntymäpäiviään.

Lopulta Saren palasi Suomeen ja toi mukanaan tänne ammattimaisesti toteutetut arvokuljetusryöstöt. Hän oli päätekijä Suomen Pankin Turun konttorin ryöstössä, jonka saalis oli 1,5 miljoonaa euroa, sekä Salon näyttävässä arvokuljetusryöstössä, joka epäonnistui ja johti pitkään vankeustuomioon.

Muistelmissaan Saren kertoo rikollisen elämän sovittamisesta arkeen, jonka hän halusi näyttävän ulospäin mahdollisimman tavalliselta. Usein valheen verho kuitenkin repesi kokaiininpöllyiseksi juhlinnaksi, jossa paloi satoja tuhansia rikoksilla hankittuja varoja.

Myös kuolema oli koko ajan läsnä. Sarenin ystäviä murhattiin ja myös hänet yritettiin tappaa. Yksi yrittäjistä oli vankilajengi Mordpatin perustaja Danny Fitzpatrick.

Sarenin kirja avaa ainutlaatuinen näkymän useimmille vain rikoselokuvista tuttuun alamaailmaan ja sen kylmiin lakeihin.

Kirjan on toimittanut kirjailija ja rikostoimittaja Harri Nykänen.

“Lukija on koukussa, kun dekkaristina ja rikostoimittajana kannuksensa hankkinut Harri Nykänen pyörittelee tarinaa napakasti ja viihdyttävin sanankääntein.” – Mesta.net

Äänikirjan tiedot

Kategoriat

2 kommenttia artikkeliin “Arvokuljetusryöstäjä – Harri Nykänen & Matti Saren”

  1. Matti Sarénin Arvokuljetusryöstäjä on todella sujuva ja kiinnostava äänikirja. Jussi Pitkäsen lukemana tämä äänikirja pääsee todelliseen arvoonsa. Kun aloitin kirjan kuuntelun, ensimmäisten minuuttien aikana ihmettelin lukijan hidasta, matelevaa ja jopa laiskaa ääntä, mutta kirjan edetessä huomasin, että sehän sopii tähän paremmin kuin nyrkki silmään! Matti Sarén on ainakin tämän kirjan perusteella aika veikeä kaveri, joka ei turhista hätkyile. Ottaa rauhallisesti tilanteessa kuin tilanteessa, oli sitten käynnissä rahakuljetusryöstö tai joku muu kuumottava tilanne. Välillä äänikirjaa kuunnellessa jopa nauratti tämä yhdistelmä yliampuvaa rauhallisuutta ja rajua hermoja raastavaa jännitystä. Arvokuljetusryöstäjä äänikirja on helppo ja miellyttävä kuunnella läpi. Ensinnäkään teoksella ei ole kovinkaan paljon mittaa (vain vajaa 6 tuntia) ja toiseksi se on niin hyvin kirjoitettu ja luettu, että missään vaiheessa ei ainakaan minua tylsistyttänyt.

  2. Hyvä kirja! Erottuu edukseen näistä muista suomalaisten rikollisten äänikirjoista, joissa kuvataan pääosin vain idioottimaista tappelua ja machoilua. Matti Saren vaikuttaa olevan tosi fiksu ja taitava tyyppi ja ansaitsisi suuremman maineen Suomessa. Kirjan perusteella hän on todellinen ammattirikollinen, eikä mikään häiriökäyttäytyvä nulikka. Äänikirjan nimikin tekee hallaa Matille, joka on ollut mukana isoissa kartellien huumebisneksissä ja muissa kovanluokan jutuissa, eikä ole “vain” arvokuljetusauton ryöstäjä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *